Historien

Under Uret har en spændende og flot historie

Under Uret, Øster Farimagsgade 4. Sølvtorvet blev anlagt i 1870-erne. Da hjørneejendommen ved Stockholmsgade blev opført, åbnede der i 1883 et kælderværtshus der hed Cafe Roskilde. I 1900 flyttede der en urmager ind i forretningen i den høje stue over værtshuset. Han hængte et stort oplyst ur op i vinduet over kælderindgangen. Det gav værtshuset øgenavnet ”Under Uret”, hvad blev det officielle navn i 1906. Da urmageren flyttede, blev der blandt stamgæsterne foranstaltet en indsamling, der betalte for, at uret blev hængende.

Det var et klassisk værtshus uden bar, med en skænk, og naturligvis et billard. Der var bordservering. Det var i samme families eje fra 1927, indtil den lidt specielle restauratør Hans døde i 2014. Han boede i sit barndomshjem, to etager over værtshuset, som han overtog fra sine forældre i 1964. Her kunne gæsterne også indtage en beskeden frokost med sild og lune frikadeller til moderate priser. Gæsterne kunne også læse lidt i en bunke med Billedbladet fra 60’erne eller 70’erne, og ellers tage en snak med Hans om vind og vejr.

Hans kunne godt være lidt speciel overfor nye kunder. Hos ham var der kontantbetaling, og forbud mod pc-er og mobiltelefoner. Stamgæster talte gennem tiden alt fra Th. Stauning over Edderkoppen Sv. Aa. Hasselstrøm til Kim Larsen.

Fotoet er et svensk pressefoto fra 1960-erne med teksten: “Pilsnercafé Köpenhamn”. Der spilles en gang billard. Manden i hjørnet ligner til forveksling restauratøren Hans i hans yngre dage. Efter hans død i 2014, forsøgte stamgæsterne at skillinge sammen, til at drive værtshuset videre. Det lykkedes ikke, så Under Uret drives i dag som pæn og hvidmalet frokostrestaurant.